Záviny z listového těsta
18. 3. 2020
Suroviny
Hlavní surovina - kupované listové těsto
Jeden typ závinu :
- libovější anglická slanina - plátky
- Niva
Druhý typ závinu :
- vejce
- tvrdý sýr
- pikantní salám (Herkules, Paprikáš)
- sůl
- pepř (možno i jiné koření)
- česnek
- vejce (nebo jen bílek na potření)
- sezam na posypání závinů
Postup přípravy receptu
- Listové těsto si podle toho, jaké máme množství rozdělíme na 3-4 díly, ty vyválíme do obdélníkového tvaru a poklademe zvolenou náplní : buď rozložíme plátky anglické slaniny a posypeme hrubě nastrouhanou Nivou a svineme - nebo zvolíme jinou náplň a na tu si hrubě nastrouháme tvrdý sýr, přidáme nakrájený salám a spojíme vejci.
- Podle potřeby osolíme a můžeme použít i nějaké koření nebo česnek.
- Tuto směsku naneseme na plát těsta, svineme, potřeme rozšlehaným vejcem nebo stačí jen bílek a posypeme sezamem.
- Vložíme do dobře vyhřáté trouby a po zapečení už volněji dopečeme.
- Po vychladnutí nakrájíme na menší řezy, podávám jako jednohubky.
- Vaječnou směsí se sýrem a salámem se dají plnit i malé šátečky.
Dobrou chuť!